Czy warto zatrudnić zduna do budowy pieca lub kominka w domu?

Posted on Posted in Działki i domy

Ze względu na warunki pogodowe, jakie panują w naszym kraju, często zmuszeni jesteśmy do ogrzewania naszych domów i mieszkań nawet przez 6 miesięcy w roku. Większość z nas korzysta z centralnego ogrzewania, niektórzy marzą jednak o niepowtarzalnej atmosferze domowego ciepła, jaką stwarzają piece kaflowe i kominki. Dlatego też niejedna agencja nieruchomości prezentując domy i mieszkania wyposażone w stare piece kaflowe, czyni z tego faktu największy atut danej nieruchomości.

Dlaczego tak lubimy kominki i piece kaflowe?

W dzisiejszych czasach w niemal każdym domu istnieje system centralnego ogrzewania zasilany najczęściej gazem lub węglem i drewnem. Coraz więcej osób decyduje się jednak na zainstalowanie dodatkowego źródła ciepła w postaci kominka lub pieca kaflowego. O tym, że takie rozwiązania są poszukiwane przez klientów, przekonało się już chyba każde biuro nieruchomości. Powodem popularności kominków i pieców jest to, że dają przyjemne i zdrowe ciepło. Dobrze wykonany piec kaflowy nagrzewa się równomiernie, a następnie promieniując, oddaje ciepło nawet przez 24 godziny. Rozchodzi się ono wewnątrz pomieszczenia w nieco inny sposób niż w przypadku grzejników, dlatego odczuwalna temperatura jest wyższa niż w przypadku innych źródeł ciepła. Dużą zaletą pieca kaflowego jest także to, że powoduje mniejsze ruchy konwekcyjne powietrza niż nowoczesne grzejniki czy ogrzewanie podłogowe, dzięki czemu we wnętrzu, które ogrzewa, wznosi się mniej kurzu. Wszystko to sprawia, że ciepło z pieca czy kominka odczuwamy jako znacznie przyjemniejsze i łatwiej relaksujemy się w pomieszczeniach ogrzewanych w ten sposób.

Jak wygląda budowa pieca?

Budowa wydajnego, bezpiecznego i komfortowego w użytkowaniu pieca, z pewnością do łatwych nie należy i wymaga specjalistycznej wiedzy, którą posiada tylko doświadczony zdun. Najogólniej rzecz ujmując, piec składa się z wewnętrznej części zbudowanej z cegły szamotowej oraz zewnętrznej obudowy z kafli. W środku znajdują się dwie komory: palenisko i popielnik. Budowa wnętrza pieca jest dosyć skomplikowana. To jak długo piec będzie się nagrzewał i jak długo trzymał ciepło, zależy przede wszystkim od właściwego rozmieszczenia jego wewnętrznych kanałów. Jest to także warunkiem równomiernego nagrzewania się całej jego powierzchni. Piece budowane są z myślą o długoletnim użytkowaniu, dlatego ważna jest także precyzja wykonania, aby spoiny nie popękały i nie stały się nieszczelne. Zdun powinien wziąć pod uwagę także to, że palenisko rozszerza się podczas nagrzewania i kurczy stygnąc. Poza tym ze względu na wysoką temperaturę zużywa się ono szybciej niż pozostałe elementy pieca, dlatego po kilku latach może okazać się, że konieczna będzie jego naprawa lub wymiana. Palenisko powinno być zatem zamontowane tak, aby było to możliwe bez rozbierania całego pieca. Jeszcze bardziej skomplikowana jest budowa tradycyjnej kuchni, która ma nie tylko służyć ogrzewaniu, ale również przygotowywaniu posiłków. Właściciele nowych domów często decydują się na to, aby obok paleniska pod żeliwnymi blachami służącymi do gotowania, tradycyjnego piekarnika i pieca chlebowego, umieścić zabudowaną płytę elektryczną, na której można gotować alternatywnie. Budowa tego typu kuchni wymaga od zduna dużej wiedzy i doświadczenia. Od właściwego rozprowadzenia kanałów wewnątrz niej zależy bowiem to, czy piekarnik i piec chlebowy będą sprawnie działać. Poza tym zabudowa kuchni elektrycznej wymaga odpowiedniego odizolowania, tak aby wysoka temperatura znajdującego się obok paleniska nie uszkodziła jej.

Gdzie szukać dobrego zduna?

Jak widać budowa pieca kaflowego, a tym bardziej tradycyjnej kuchni nie jest łatwym zadaniem, którego można podjąć się samodzielnie albo powierzyć je przypadkowej osobie. Jedyną gwarancją tego, że piec, który powstanie, będzie spełnieniem naszych marzeń, jest zlecenie jego budowy doświadczonemu zdunowi. Często trudno znaleźć takiego fachowca, a kiedy już nam się to uda może się okazać, że trzeba czekać w kolejce nawet kilka miesięcy. Jest to jednak jedyny sposób na to, aby piec działał, jak należy. Budowa pieca to spora inwestycja, dlatego nie warto ryzykować niepowodzenia, powierzając ją osobie, której kwalifikacji nie jesteśmy pewni.

GOESTE Nieruchomości